Verbinden als oplossing van alle problemen; van stikstof tot burgeroorlog.
Ik verbind, jij verbindt, wij willen verbonden worden. Zoiets meldden twee ruziënde Libische generaals vorige week tijdens een spoedoverleg in Berlijn. Dat overleg ging over Libië waar een burgeroorlog aan de gang is die mijn voorstellingsvermogen te boven gaat.
Vredesprocessen in oorlogstijden, dan spreek je over een ander niveau dan boeren verbinden met burgers en politici. Het toverwoord van politici in Den Haag en bij provincies is, net als bij wereldwijde vredesprocessen, verbinden.
Sinds de boerenprotesten vanaf 1 oktober doen de boeren er weer toe. Sommigen willen graag de problemen zoals stikstof, dierenwelzijn en klimaat wegtoveren. Anderen willen graag de excessen benadrukken en daardoor hun eigen droombeelden verwezenlijken. Lossen we daar onderling problemen mee op?
Bezoek aan Grüne Woche in Berlijn
Bij een bezoek aan Berlijn ten tijde van de Grüne Woche werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Een toespraak namens 70 landbouwministers door de Duitse landbouwminister Julia Klöckner, opende mijn ogen. Hebben we nu in Nederland zo veel meer problemen dan in andere landen? Overal protesteren de boeren, overal verandert het klimaat, overal probeert men te toveren en te verbinden. In sommige landen lukt dat beter dan in andere. De vergelijking die we op de Grüne Woche konden maken, is dat bijna 75 landen zich hier presenteerden.
Holland Paviljoen echte blikvanger op Grüne Woche
Het ‘Holland Paviljoen’ was een echte blikvanger. Er werden innovatieve streekproducten en moderne oplossingsrichtingen getoond. Waar andere landen bleven steken in ouderwetse producten en vormen, liet Nederland zien dat we vooroplopen. Kennis en innovatie in de vorm van bij voorbeeld drijvende boerderijen, een virtuele tour op onze boerderijen en vlees met zeewier.
Het is niet voor niets dat de opening van de Grüne Woche plaatsvond in het Holland Paviljoen
Kunnen wij dan toveren in Nederland? Het is niet voor niets dat de opening van de Grüne Woche door de Duitse landbouwminister in het Holland Paviljoen plaatsvond. Daarom is het belangrijk dat wij als Nederlandse boeren hierbij aanwezig zijn en de verbinding met onze grootste exportpartner blijven zoeken. Er komen hele hordes consumenten naar deze beurs en Nederland komt goed in beeld.
We hebben op 1.800 stands één stand met een varkenshouder gezien. De burger overheerst in de Grüne Woche: rondlopen en (gratis) proeven
Dit jaar was ik de eerste keer samen met Paula, mijn vrouw. Ze had een heel andere verwachting van de (landbouw-)beurs. “Je ziet bijna geen boeren, nee eigenlijk alleen maar eten, eten en nog eens eten”.
We hebben welgeteld één stand (van de 1.800) met een varkenshouder gezien.
De burger overheerst in de Grüne Woche. Rondlopen en het liefst (gratis) proeven.
Libische generaals, Poetin en Erdogan
Toveren doet men op de beurs niet…. Zich tegoed doen aan alle lekkernijen en net doen of de verbinding met de boer gezocht wordt wel.
De twee Libische generaals die tegelijk met ons in Berlijn waren, doen ook net of ze de verbinding met elkaar zoeken. Beiden hebben ze een groot belang en voeren ze een vieze oorlog. Ze waren bijeengebracht door wereldleiders, zoals Merkel, Poetin, Erdogan, Macron en vele anderen. Er moest en zou een vredesproces getekend worden.
Heel Berlijn stond vol met politie, leger en media. Helikopters vlogen boven de stad ter bescherming van de Russische premier Poetin en Erdogans hotel werd door wel 50 politie- en legervoertuigen bewaakt. Het leek wel oorlog. De wereldleiders besloten met elkaar te verbinden en beide kampen in Libië niet meer te ondersteunen met geld en wapens.
Kijken naar steun Postcodeloterij voor extreme organisaties
Zou, op kleinere schaal, dit mogelijk zijn in Nederland? Bijvoorbeeld dat de Postcodeloterij met de door haar ondersteunde stichtingen en banken met haar leden door premier Rutte bijeengebracht worden en dat daarbij gevraagd wordt om extreme partijen niet meer te ondersteunen of te faciliteren, maar juist de verbinding met elkaar te laten zoeken.
‘Opeens sta je dan voor de Berlijnse muur, een versperring die een land bijna 30 jaar verdeelde; daar zouden we van moeten leren’
Paula en ik hobbelen met een mopperende taxichauffeur tussen alle blokkades door en staan dan opeens voor de Berlijnse Muur. Een versperring waardoor een land bijna 30 jaar verdeeld werd. Geen contact, geen vrijheid en totaal van elkaar afgesloten. Een geschiedenis waarvan we van zouden moeten leren.
Ik zou willen dat ik kon toveren…. Dan begon ik met verbinden.