Laffe Helden!

Laffe helden

Nu, kort na de kerstdagen en de jaarwisseling, wil ik jullie graag een gezond en gelukkig Nieuwjaar  wensen en kijk ik terug maar ook vooruit.  Afgelopen jaar zag ik een mooie theatervoorstelling van lokale Lochemse held Ernest Beuving. Uit deze voorstelling is mij een prachtig lied bijgebleven, “Laffe helden” genaamd.  Heel herkenbaar en terug te leiden naar een aantal situaties in het afgelopen jaar.

Eén van die situaties was op een verjaardag waarbij iedereen zijn pijlen op één persoon richtte (in dit geval op mij) om zo veel mogelijk “te scoren” op de persoon .  De aanleiding was een verhaal dat ik vertelde en dat niet geloofd werd. Het is oh zo makkelijk om met z’n allen iemand te bekritiseren en “als apen op een apenrots” iemand uit te lachen en te kleineren.  Je kunt nog zoveel feiten als weerwoord benoemen maar er wordt op die apenrots niet meer geluisterd.  Alleen hoongelach is je deel.  Aan het eind van dat hoongelach hield ik mij maar stil en reageerde helemaal niet meer. Hierdoor kwamen de opmerkingen (aangesterkt door iets te veel alcohol) misschien nog wel harder aan. Maar  je wist dat wanneer je hier tegen in zou gaan het alleen maar erger zou worden.  Op die confronterende avond dacht ik aan het lied van Ernst,  wat een laffe helden.

Ik krijg het gevoel dat de landbouw ook aangevallen worden door “Laffe helden”, want oh wat is het toch makkelijk om te blijven roepen dat boeren de schuldigen zijn van allerlei klimaatveranderingen, dierenwelzijn problemen en slechte leefomstandigheden.  Wanneer de linkse media beginnen met negatieve uitspraken over de Nederlandse landbouw wordt dit maar al te graag “nagepapegaaid” . Het meest stoor ik mij dan aan de “apen” van Groen Links en de Partij voor de Dieren, die op de rots precies weten te vertellen hoe het moet maar dan zelf in de grootste dieselauto’s rijden en het vaakst op vliegvakantie gaan. Zijn dit dezelfde mensen die in enquêtes en marktonderzoeken melden dat je biologische producten moet gaan kopen, maar in de supermarkt  zelf  voor het goedkoopste gaan?  En wat dacht je van 2 maanden geleden “met z’n allen op Yvon Jaspers”?  Ja echt laffe helden en wij als landbouw blijven, net zo als ik op die bewuste verjaardag,  stil. We laten het ons overkomen.  Ja soms is het beter om stil te zitten wanneer je geschoren wordt.

Ernest gaf in zijn theatervoorstelling misschien wel de beste oplossing.  Negeer de laffe helden .  Geef ze geen plezier op vraag en antwoord maar blijf je eigen eerlijke verhaal vertellen. Wanneer echte helden opstaan en met passie laten zien hoe de wereld in elkaar zit ben je op een verjaardag het stralende middelpunt. Of als we als landbouw niet weglopen voor alle problemen  met oplossingen zoals kweekvlees, CO2 reductie of energieneutraliteit en vol passie blijven vertellen wat we allemaal al doen, overtuigen we heel Nederland .

Vooruitkijkend zal ik laffe helden negeren en de eerstvolgende verjaardag vol passie vertellen hoe groot, duurzaam en innovatief de boot wel niet is die in Deventer geassembleerd wordt. En tevens zal ik mij via Team Agro NL blijven inzetten voor het eerlijke verhaal van de boeren. Beginnend bij Eva Jinek in Amsterdam a.s. vrijdag.

Laffe helden here we come…….. maar ook voor jullie een gezond 2019.

Comments are closed.