Column De Ideale Mix

 

De ideale mix

Op het Loo-feest (ons jaarlijkse school- en volksfeest) werd tijdens de revue een prachtig lied gezongen door een buurtgenoot. Hij wist dit nummer “de ideale mix” op overtuigende wijze voor het voetlicht te brengen. Hij haalde karaktereigenschappen van andere buurtgenoten aan en verbond dat samen tot een ideale mix. Het leverde hem een daverend applaus op.

Dit zette mij aan het denken. Hebben we in onze bedrijfsvoering  nu ook een ideale mix ?

De laatste tijd gebeurt er veel op ons bedrijf, de gebruikelijke maar ook onverwachte zaken. Een voorbeeld is dat wij in een maand tijd via Facebook meer dan 400.000 mensen bereikten doordat we mooie plaatjes van met biggetjes knuffelende kinderen plaatsten. Daarnaast hebben we een nieuwe marketingformule uitgerold. We benaderen nu rechtstreeks onze klanten waarbij we als voedselleveranciers onze lekkere vertrouwde vleesproducten aanbevelen.  Hierdoor begint iedereen zich ineens te realiseren met welke producten we bezig zijn.

Is het een ideale mix biggen knuffelen en vlees verkopen?  In de lokale media was er al aandacht voor “Eerst knuffelen en dan opeten?”.

Daarnaast laten we onze gasten soms met een varken van de glijbaan glijden. Ook deze plaatjes doen het goed op Facebook. Niet alle reacties zijn altijd positief. Er was zelfs iemand die “Varkens in nood” benaderde  en vroeg of dit wel door de beugel kon. Het antwoord van Varkens is nood was verrassend en zij namen het zelfs voor ons op.

Een ander voorval was dat een tijdje terug Charlotte uit Deventer (stagiaire AOC) vroeg of ze bij ons mocht stagelopen. Ze vertelde er wel gelijk bij dat ze vegetariër is. Dit leek ons wel een uitdaging en we hebben er dan ook niet lang over getwijfeld. Toen Eefje, nog een “meisje uit de stad”, zich bij ons meldde om stage te lopen, hadden we ineens twee dames die ons kritisch tegen het licht konden houden. Vragen als “Kan een zeug ook ongesteld worden?’ en “Waarom zitten die zeugen in boxen tijdens het dekken?” zetten ons aan het denken en houden ons een spiegel voor. Nu meer dan een half jaar later weten we dat het een verrijking is om deze mensen om ons heen te hebben. Maar volgens ons is dit ook wederzijds. Eefje serveert straks ons vlees in een restaurant in Deventer en kan het proces van Piggy’s Palace daar aan de gasten uitleggen.  Charlotte vindt het heel leuk om op ons biologische varkensbedrijf te werken en accepteert het dat de dieren geslacht en gegeten worden. Ze laat ons in onze waarde omdat we respectvol met onze dieren omgaan.  Ze geeft aan dat ze vegetariër blijft maar best verder wil studeren in de varkenshouderij als dierenarts- assistent. And last but not least, ze heeft inmiddels al een tijdje een relatie met onze medewerker Marten op het biologische varkensbedrijf. Een ideale mix.

Comments are closed.