Levensreddende varkens

Mijn presentatie over de varkenshouderij won aan kracht door het verhaal van een vijfjarige jongen.

Media pikken nieuws selectief op en hebben een voorkeur voor – negatieve – berichten waarbij ze tegenstellingen kunnen belichten. Ik mocht mij onlangs op NPO Radio 1 verdedigen over het stikstofprobleem en de inkrimping van de veestapel.

Ik heb geprobeerd het gesprek een andere wending te geven en vooral ook positieve zaken te belichten. Het viel me op dat wanneer je dan iets bijzonders te melden hebt, het gesprek een heel andere kant opgaat.

Varkensglijbaan en varkensmelk doen het goed

Het voorbeeld van onze varkensglijbaan en varkensmelk doet het altijd goed. Mensen zijn dan geïnteresseerd en vragen daar verder over. Mede daarom is het belangrijk om iedereen te laten zien dat varkens niet alleen voor het vlees worden gehouden.

Hartkleppen varken bruikbaar voor mens

Onlangs hadden we op ons bedrijf, tijdens de rondleidingen en tevens knuffelsessies, aandacht voor de andere producten die naast het vlees ook van het varken komen. Standaard vermeld ik in mijn presentaties dat het hart van een varken veel op dat van een mens lijkt en dat de hartkleppen gebruikt worden als transplantiemateriaal bij mensen. Een opmerking als altijd, maar dit keer ging het toch anders. Een kleine jongen van een jaar of vijf met een biggetje op schoot stak zijn vinger op. “Meneer”, zei hij schuchter, “ik heb dat ook.”

Jongetje dankt zijn jonge leven aan varken

Iedereen in de zaal werd muisstil en ik kreeg kippenvel op mijn armen. Het jongetje begon heel bedeesd te vertellen, toen ik hem vroeg wat hij bedoelde. Met het biggetje op schoot en met hulp van zijn ouders vertelde hij dat hij op tweejarige leeftijd een varkenshartkleptransplantatie had ondergaan en dat hij iedere twee jaar een nieuwe klep krijgt. Hij was dus al meermaals geopereerd en dankte zijn jonge leven aan een varken.

Het ontroerde alle aanwezigen en wanneer ik dit verhaal nu in onze vriendenkring vertel, hoor ik vaak dat zij ook wel iemand kennen die dit heeft. Een feit dat wij als boeren ook wel eens wat meer onder de aandacht zouden kunnen brengen.

Varkenskaas, alcoholverslaving en voodoovrouw uit Parijs

Maar we maken ook wel eens de andere kant mee. Nadat in de media verscheen dat we een varkenskaas hebben gemaakt van melk van onze eigenhandig gemolken zeugen, worden we vaak benaderd door mensen die graag varkensmelk willen kopen. De legende gaat namelijk dat je daarmee van een alcoholverslaving af kunt komen. En het helpt ook tegen allerlei vervelende ziekten, verkondigt een voodoovrouw uit Parijs. Deze twee zaken hebben we niet wetenschappelijk kunnen bewijzen en daarom zijn we gestopt met het beleveren van deze mensen. Wellicht dat het placebo-effect deze mensen zou kunnen helpen, maar wij werken er niet meer aan mee.

Waar we wel graag aan meewerken, is om mensen gelukkiger te maken, door ze bij voorbeeld te laten knuffelen met biggen

Waar we wel graag aan meewerken, is om mensen gelukkiger te maken door ze bij voorbeeld te laten knuffelen met biggen. Wetenschappelijk is bewezen dat je daardoor endorfine aanmaakt en gelukkiger wordt en wie weet daardoor wellicht een langer leven mag leiden.

De eindconclusie mag dan ook zijn dat varkens niet alleen mensen van voedsel voorzien, maar dat ze ook mensenlevens redden.

 

Comments are closed.